dinsdag 24 februari 2009

Hypotheekrente en BKR

Als je in het krijt staat bij het BKR zit er niks anders op dan een hogere hypotheekrente te accepteren. In dit artikel kijken we wel hoe je die hypotheekrente enigszins beperkt houdt met een aantal technieken en trucs, zodat je nooit teveel betaalt.

Waar het om draait bij een hypotheek is uiteraard de hypotheek rente. Dat voorwaardes en condities belangrijk zijn spreekt voor zich, maar rente kan uitstekend gebruikt worden als doorslaggevende factor als alle andere dingen die meespelen hetzelfde zijn.
Gelukkig kun je tegenwoordig, met de kracht van Internet, snel en eenvoudig hypotheek rentes naast elkaar leggen. Hypotheek rente vergelijken is een uitstekend idee als je de juiste beslissing wilt nemen bij je volgende hypotheek. Misschien wil je jouw hypotheek veranderen of speel je met het idee om een nieuw huis te kopen. Als je dan niet hypotheek rente vergelijkt bij verschillende banken dan mis je een hoop voordeel.

Er kunnen gigantische verschillen zitten in hypotheek rentes van aanbieder tot aanbieder. Als je ook maar een klein promillage ervan af kan onderhandelen dan komt dat op de totale looptijd neer op vaak duizenden, soms wel tienduizenden euro's. En dat is een hoop geld.
Het heeft geen zin om wezenloos naar een tabelletje te staren en gewoon maar het laagste getal te kiezen bij hypotheek rente vergelijken. Je moet ook weten waar je rente voor betaalt. De hypotheekvorm die je kiest komt op de 1e plaats. Pas als je die keuze hebt gemaakt kun je fatsoenlijk vergelijken. Een beleggingshypotheek vergelijken met een annuiteitenhypotheek heeft natuurlijk geen zin. Natuurlijk is een variabele rente altijd lager dan een vaste rente, maar is dat in jouw situatie wel het beste?

Vergelijk hypotheek rente dus op een eerlijke manier. Als de voorwaarden totaal niet met elkaar overeenkomen kun je niet verwachten dat je dezelfde rentepercentages krijgt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sommige hypotheek vormen wel een lage rente hebben, maar erg ongunstig kunnen zijn in jouw specifieke situatie. Voor starters zijn er bijvoorbeeld zogenaamde 'basis hypotheken' die een laag rentepercentage hebben, wat ze er niet zo trots bij vermelden is dat je een flinke boete moet betalen als je vroeger wilt aflossen. Ook als je de hypotheek aflost omdat je een ander huis gaat kopen. Als je niet denkt de volledige 30 jaar in je starterswoning te gaan wonen zou het dus niet zo'n verstandig idee zijn om zo'n hypotheek te kiezen.

1 opmerking: